dijous, 20 de març del 2014

El ministeri d'Educació assegura que el decret del castellà s'aplicarà “sí o sí” al setembre.

La secretària d'Estat Cristina Gomendio urgeix els territoris amb llengua pròpia a reunir-se amb celeritat per fer les seves aportacions

El Punt Avui
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/726223-el-ministeri-deducacio-assegura-que-el-decret-del-castella-saplicara-si-o-si-al-setembre.html

El ministre espanyol d'Educació, José Ignacio Wert, a la Conferència Sectorial d'aquest dimecres Foto: EFE.
1
La secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ha afirmat aquest dimecres que el decret sobre el castellà com a llengua vehicular s'implantarà “sí o sí” el pròxim curs, el 2014-2015.
Així ho ha deixat clar durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Conferència Sectorial d'Educació que s'ha portat a terme a Madrid i que ha estat presidida pel ministre José Ignacio Wert. La consellera d'Ensenyament catalana, Irene Rigau, no ha assistit a la reunió per mostrar el seu rebuig al decret sobre l'ensenyament del castellà als territoris amb llengues pròpies.
Amb tot, Gomendio ha explicat que el ministeri està “obert” a la possibilitat de crear un grup de treball per debatre aquesta qüestió amb els territoris amb llengua cooficial per avançar en les discrepàncies que puguin sorgir en el desenvolupament del decret. La secretària d'Estat ha subratllat que les aportacions d'aquest grup s'haurien de fer amb celeritat perquè la disposició addicional 38 de la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa s'implantarà ja al setembre del curs vinent, ha insistit.
Durant la seva intervenció, ha assegurat que el decret estableix que les comunitats autònomes són les que tenen la “competència” per determinar el temps que li dediquen a cada llengua. En aquest punt, ha insinuat que l'oferta d'alguna assignatura en llengua castellana, a banda de la literatura, podria ser suficient.
El decret preveu que les famílies de territoris amb llengua cooficial que vulguin escolaritzar els fills en castellà puguin fer-ho en un centre privat, quan l'oferta pública no els satisfaci i, posteriorment, reclamar una compensació al ministeri d'Educació. Aquesta compensació l'acabarà assumint el territori, perquè el ministeri la restarà del finançament autonòmic. El text també regula el procediment per a l'abonament del cost del centre privat i la documentació requerida.
La consellera d'Educació del País Basc, Cristina Uriarte, ha estat l'única que aquest dimecres s'ha oposat al decret que regula l'ús de les llengües cooficials a les aules. Uriarte ha indicat que el País Basc ha assistit a la reunió per dir que “som contraris” i per presentar una esmena demanat que “no s'apliqui” el decret del castellà al territori. La consellera basca considera que ha de ser la comunitat qui legisli sobre aquesta qüestió i que així li ho ha expressat al ministre. Així mateix, ha considerat que la situació de Catalunya és “especial per la seva pròpia regulació de les llengües”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada