Visca el debat profund i matisat sobre el canvi a l’escola
ERA NECESSARI l’article de Xavier Antich de dijous en què reivindicava la transmissió de coneixement, en ple debat apassionant sobre la necessitat i urgència de renovar l’escola. Com podeu llegir avui a Debat, la consellera ja ho sap i ho comparteix, però quan parlem per a tothom convé omplir de matisos el canvi, davant de les temptacions de passar de l’immobilisme que ens ha paralitzat massa al papanatisme d’abraçar tendències màgiques.
És evident que l’escola ja no té el patrimoni del coneixement i ha de formar aprenents permanents, ensenyar a aprendre més que garantir que surtin amb unes lliçons apreses. I també cal denunciar que en la transmissió del coneixement s’ha abusat en alguns casos, per inèrcia, mandra o incompetència, d’anar dictant apunts de forma automàtica, absurda i estèril. Però alerta amb el discurs que ens vol fer creure que ja no s’ha d’ensenyar res concret, que tot està penjat. Com a creient entusiasta en la nova escola, em preocupa que en el canvi sigui víctima d’interessos perillosos. L’interès de la indústria tecnològica, que ho aprofita per col·locar productes, per això patrocina tanta innovació. L’interès a convertir l’escola en un instrument al servei pur del treball i no de l’educació per a una vida més rica. L’interès a desmuntar el poder de l’educació per formar ciutadans crítics. O l’interès a simplificar la feina confonent motivació amb el fet d’abaixar el llistó.
La renovació és imparable i urgent, ja s’està fent, i la farem bé. Explicant-la i debatent-la profundament. Convençuts. Amb matisos, preservant les bondats de l’escola, implicant sempre els mestres a peu d’aula, passant per sobre dels conservadors que defensen un model obsolet, però sense caure en mans de gurus, modes frívoles i ganes d’acabar amb el pes del bagatge cultural, científic i humanista que ens enriqueix, que s’ha d’aprendre i transmetre amb alegria i motivació però amb esforç i paciència i temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada