divendres, 20 de maig del 2016

Els metges recomanen educació emocional a les escoles.

La Vanguardia


Dos alumnes de deu anys es barallen a classe; provoquen un enrenou,no són capaços de calmar-se, a casa els ànims també estan encesos, els seus problemes a l'aula continuen i acaben creant un clima de tensió que es trasllada a altres companys... En aquest ambient d'agitació resulta més difícil treballar i els resultats acadèmics se'n ressenten. L'últim informe Faros, presentat ahir, sobre salut de la infància i l'adolescència de l'hospital Sant Joan de Déu dóna la veu d'alerta sobre aquestes situacions comunes en algunes aules, i llança un advertiment: el benestar emocional influeix directament en el progrés acadèmic. 
Però la gestió de les emocions queda en un segon pla en la majoria d'escoles, indica Rafael Bisquerra, coordinador de l'estudi i catedràtic d'Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona (UB). Aquest investigador xifra en un 5% les escoles catalanes amb un programa específic d'educació emocional. Reconeix, però, que molts centres ja toquen aquest àmbit, encara que sigui d'una forma menys sistemàtica, de vegades sense ser conscients d'això. Amb tot, la comunitat de l'hospital Sant Joan de Déu va demanar ahir, mitjançant la presentació d'aquest informe, una atenció més gran a la gestió de les emocions a l'aula.
És a dir, que els infants aprenguin a detectar què els alegra o entristeix, què els fa enfadar i per què, i transformar la ràbia o la por en una cosa positiva. L'educació emocional també inclou saber reaccionar davant les actituds dels altres, tot capgirant el conflicte i l'agitació. En aquest context, es pot destacar la pràctica del ioga en alguns centres, com l'institut Mercè Rodoreda de l'Hospitalet de Llobregat. Aquesta activitat contribueix, segons els professors que la difonen en els instituts, a calmar els alumnes i crear un clima propici per a l'aprenentatge. Els conflictes, argumenten, han disminuït gràcies que els estudiants estan més relaxats. Algunes escoles de primària també dediquen els primers quinze minuts del dia a la lectura silenciosa, cosa que tranquil·litza els alumnes i prepara per a les classes. Totes dues són activitats que milloren l'ambient emocional del centre.
Els autors de l'informe -entre els quals es troben el divulgador científic Eduard Punset, el neurocientífic de la Universitat Complutense de Madrid Francisco Mora o la coordinadora del màster en Educació Emocional i Benestar de la UB, Esther García Navarro- van més enllà i reclamen que l'educació emocional s'inclogui com una àrea dins del currículum.
Les escoles han anat assumint cada vegada més tasques fora del terreny estrictament acadèmic, com ara la cura de la salut física, la higiene, l'educació viària, la nutrició o la sexualitat. Ara també se'ls demana que ensenyin als alumnes a prendre consciència de les seves emocions i de les dels altres, i que les gestionin.
Segons els estudis internacionals recopilats a l'informe Faros, les persones que han entrenat la intel.ligència emocional pateixen menys ansietat, estrès i indisciplina i viuen menys conflictes amb altres persones. A més, diuen aquests estudis, toleren més bé la frustració i estan millor capacitades per afrontar situacions adverses. Una mala gestió de les emocions, en canvi, pot repercutir en la salut. "Les emocions negatives contribueixen a disminuir les defenses del sistema immunitari i predisposen a patir certes malalties", va destacar Bisquerra.
Treballar l'educació emocional a classe, defensen els metges i investigadors de Faros, milloraria el clima escolar, la relació entre els companys de classe i el mestre i, en definitiva, fomentaria entre els alumnes aptituds i habilitats que els seran útils en el futur. Els autors de l'informe proposen que s'inclogui aquesta formació en les tutories i en l'assignatura d'educació per a la ciutadania, ara rebatejada amb el nom d'educació cívica. A Castella-la Manxa l'educació emocional ja s'ha introduït com una competència més del currículum escolar, a Guipúscoa l'administració ha format 2.000 professors en tècniques per reforçar l'educació emocional i a Extremadura s'ha creat la "xarxa d'escoles amb intel.ligència emocional". A Catalunya, el Departament d'Ensenyament o els Instituts de Ciències de l'Educació de les facultats ofereixen cursos d'educació emocional als docents, però són voluntaris. En primària han tingut bastant acceptació, però menys en secundària. 
Un dels exemples que posen a Faros per justificar les seves tesis està en les investigacions del científic Daniel Goleman. Un treball seu publicat el 2008 indica que els joves que aprenen a assossegar-se quan estan contrariats desenvolupen una fortalesa més gran en els circuits cerebrals encarregats de gestionar l'adversitat. En aquest sentit, els investigadors van recordar ahir que la plasticitat cerebral més important, la receptivitat més gran del cervell als estímuls, es dóna entre els zero i els deu anys, de manera que és important reforçar aquesta feina durant aquesta edat. 
Tanmateix, per molt que l'escola s'esforci, poc es pot avançar sense la implicació de les famílies. Si alguns pares no tenen aquesta educació emocional, com actuarà aleshores la canalla?

Teresa Terrades. Mestres i innovació.

És evident que som dins d’una onada de canvi educatiu. La nostra societat ha evolucionat a ritme frenètic i els nois i noies, que són ara a les escoles, viuen i aprenen en un context radicalment diferent al que vam viure el seu professorat. Els fills de la societat digital ens indiquen, als que som fills de la societat analògica, que calen canvis d’arrel a les aules. La necessitat de canvi és, any rere any, més punyent i ineludible.
Els centres educatius que ja han llegit aquest canvi de context, són els que s’han avançat a donar respostes a aquest repte. Els seus projectes educatius s’han dotat de nous plantejament metodològics amb la intenció de fer possible un millor accés al coneixement. Dit d’una altra manera, s’han replantejat el procés d’aprenentatge per fer-lo més rellevant, més significatiu i amb les eines pròpies del segle XXI.
L’onada de canvi en el nostre país, compta hores d’ara, amb una iniciativa promoguda per la Fundació Bofill, La Caixa, la UOC i Unescocat. Neix amb la voluntat de ser una eina que faciliti la transformació dels centres educatius, amb l’acompanyament d’aquells que ja ho han fet i han consolidat bones pràctiques innovadores. Se l’ha batejat amb el nom d’Escola Nova 21 i celebrem la seva visió integradora i global, del canvi educatiu.
Tot plegat està agafant velocitat de creuer i en aquest tram del recorregut també ens interessa observar-nos. Veure quins són els agents principals del canvi i quin paper estan adoptant. Tota transformació necessita la seva predisposició i convenciment. En aquest cas, el triangle protagonista el conformen els nois i noies, les famílies i els docents, essent aquests darrers, l’ànima essencial del canvi. Ells, amb els seus equips directius al capdavant. Sense el seu impuls, l’engranatge queda suspès en el territori de la paràlisi.
En quin punt es troba el col·lectiu docent dins d’aquest engranatge? Quin és el seu, el nostre, estat anímic predominant per a dur a terme aquest pas de gegant? No m’atreveixo a respondre d’una manera categòrica. Seria empobridor per a la reflexió. Però sí que m’agradaria apuntar alguns factors paralitzadors i alhora, una proposta de millora.
En primer lloc, aquesta transformació s’ha de fer amb el tren en marxa i amb el pes d’una trajectòria que ha marcat la cultura de cada centre. Molts centres funcionen gràcies a la inèrcia dels anys, que sempre dóna una certa comoditat,  un sempre s’ha fet així que frena i no genera respostes a les noves necessitats. El canvi s’ha de fer des d’aquesta realitat i amb les persones que hi són dins, en aquests moments.
Una segona evidència és que la transformació ens demana, a mestres i professors, assumir un nou rol. Ja no podem ser mers transmissors d’un saber guardat en el nostre sancta sanctòrum particular. Els nostres alumnes ja no ens escolten per a rebre’l.  Busquen la necessitat d’aprendre a través de mecanismes que els estimulin, més propis de la seva cultura generacional.
Hem de desaprendre un rol que ja és antic per a reconfigurar-ne un altre del qual no en tenim encara model. Un nou rol més proper a l’acompanyament del procés d’aprenentatge, fent ús de nous mitjans, ara tecnològics i digitals, que modifiquen substancialment els conceptes d’espai i temps. L’aula i els horaris de sempre han perdut sentit per als buscadors de la necessitat de saber, que són els nostres alumnes.
Canviar aules, horaris, metodologies i rols per a construir noves formes d’aprenentatge fa que els docents, la majoria dels quals hem estat formats en un paradigma gairebé oposat, visquem una sensació de vertigen i certa desorientació:
En poc temps hem après a utilitzar tecnologies noves, algunes de les quals no han canviat substancialment el procés d’aprenentatge i no ens han acabat de donar la resposta esperada. Alhora, hem hagut d’avançar de manera accelerada en els coneixements que ens ajuden a tenir una visió integral dels nois i noies per a poder personalitzar el màxim els seus aprenentatges i fer-los significatius. Necessitem ser creatius per a poder donar respostes ràpides a situacions noves.
Però sobretot, ens cal molta intel·ligència emocional per a poder fer compatibles les nostres aspiracions amb les noves relacions que el context reclama: poder entendre les necessitats dels nois i noies tan a nivell individual com col·lectiu, també el de les seves famílies en un moment de complexitat econòmica i social. Ens cal intel·ligència emocional i maduresa per generar sinèrgies d’equip dins els nostres claustres, la nostra tasca és essencialment col·lectiva. Fer equips de treball comporta renunciar a certes expectatives personals en pro del bé comú i saber copsar els estats emocionals i anímics dels nostres companys per anar equilibrant el sistema de relacions que s’estableixen… Tot plegat, una tempesta perfecta, tal com va dir a l’ItWorldEdu d’enguany Francesc Pedró, Cap de Secció d’Assessorament en Polítiques Sectorials i Tecnologies de la Informació i la Comunicació en l’Educació de la UNESCO.
Un repte majúscul per a un col·lectiu propens a buscar seguretats en les rutines que funcionen, o que potser ni tan sols funcionen, però les seguim utilitzant perquè la por de moure’ns ens encadena a les zones conegudes. Perquè no hi ha res que despulli tant un docent que provar coses noves i que fallin. Perquè no hi ha res com la frustració que això genera, per anar a parar a la trinxera de la resistència al canvi.
Desaprendre un rol per aprendre’n un de nou és un procés exigent i demana resiliència. En aquest reaprendre l’ofici, entenc que cal preservar dos aspectes clau: el sentit d’eficàcia professional i el respecte al ritme del canvi de cada docent, sense que això alteri el projecte transformador de cada centre. És precisament aquest moment del procés el que cal tractar amb molta cura. Quan es deixa el vell per adquirir el nou, les persones necessitem seguretat i confiança. Si no, caiem en terra de ningú: som competents amb allò que ja no existeix i alhora ens sentim incompetents amb allò que ens arriba de nou. És un moment delicat i requereix un bon acompanyament.
En la línia que va apuntar Francesc Pedró en la jornada citada, als docents i equips directius no ens cal tant una formació tècnica com un acompanyament que ens permeti avançar de manera equilibrada, saludable i sostenible en el temps per tal que no quedi tot en un atac d’entusiasme aïllat i de curta volada. Ens cal coaching, entès com una eina de suport i transformació, tal com ja s’ha implantat amb força en àmbits del món laboral relacionats amb la innovació, el canvi i les relacions humanes. Aquests sectors han comprovat que el coaching els surt a compte.
El món educatiu, lligat per definició al canvi, la innovació i  les relacions humanes, no s’ha dotat pràcticament mai d’aquesta eina de millora ni té integrades pràctiques de reflexió sobre l’exercici docent. Estic convençuda que el coaching podria aportar en un termini ben proper millores en els resultats educatius dels nostres nois i noies perquè podríem ser més eficaços a l’hora d’adaptar-nos als processos de canvi. Si fins ara hem ensenyat de la manera que nosaltres vam aprendre, ara hem d’aprendre la nova manera d’ensenyar. Igualment, si diem que hem de treballar a les aules de manera cooperativa, abans hem de viure nosaltres el sentit profund de què vol dir treballar d’aquesta manera.
Els docents necessitem un acompanyament en dues dimensions essencials: la individual, perquè cadascú de nosaltres es troba en un període vital i professional concret que s’ha d’incardinar dins d’un equip, i la col·lectiva, perquè la transformació educativa serà col·lectiva o no serà, i hem d’entendre què vol dir en aquest context, escoltar i ser escoltats, veure’ns i ser vistos, demanar, oferir i rebre i sobretot reconèixer als altres  i sentir-nos reconeguts.
Si volem ser part de l’onada de canvi que s’ha generat en aquest moment incert i alhora apassionant, hem de crear la possibilitat de comptar, aquesta vegada sí, amb  un acompanyament de qualitat  que ens arrossegui inexorablement al nou context professional que la societat ens reclama.
AddThis Sharing Buttons
Teresa Terrades
Sobre Teresa Terrades
Teresa Terrades és professora de secundària i coach educativa. Contacte: Twitter | Més articles

dilluns, 16 de maig del 2016

Assetjament i educació emocional

Entrevista a Carmen Martorell a Levante

Transmitir los conocimientos, pero también las habilidades sociales. Enseñar las materias, pero sin descuidar las estrategias para relacionarse con los demás. Ser, en definitiva, docente y educador. Y es que la clave para combatir la violencia en las aulas está en el profesorado. Así lo aseguró ayer la profesora especialista en Inteligencia Emocional, Carmen Martorell, tras exponer las conclusiones del debate sobre acosos escolar que acogió el Ateneo Mercantil el pasado miércoles.
Para la experta, es «lamentable» que «no se le saque partido al buen profesorado que tenemos en la Comunitat Valenciana». De entrada, «hace falta formación en inteligencia emocional para frenar el acoso». Para Martorell este punto es básico, y una deficiencia del sistema. «Hay profesores de educación secundaria que son auténticos expertos en la materia que enseñan, pero desconocen estrategias para educar en convivencia. No han dado ni una clase de didáctica. Un profesor debe ser el espejo en el que se miren los alumnos. Aprenden por observación. Tengan la edad que tengan.
Pero eso no ocurre así en muchos casos. A los niños es necesario enseñarles una serie de hábitos, de conductas aprendidas. Pero para que el profesor pueda transmitirlo debe tener desarrolladas esas habilidades», explicó la experta. Sin embargo, este aprendizaje depende del interés que tenga el maestro en recibirlo (a través de másters o de charlas o cursos extraescolares) y, para la experta debería ser algo impuesto por la Administración.
«Esto excede de mi competencia. La Administración dispone de mucho material que puede utilizar „como la Guía para el profesora sobre inteligencia emocional, entre otros„ pero debe apostar por esta línea de enseñanza y hacerle ver a los maestros que tener una conducta adecuada, establecer unas normas, controlar los hábitos de convivencia de los alumnos y estar atentos al cien por cien de la forma que tienen de relacionarse los menores no es una carga de trabajo para ellos. Es una obligación y deben saber cómo actuar», apuntó.
Para la experta, la educación en valores no puede depender solo de la familia „que también„ porque los menores «pasan mucho tiempo en el centro escolar». Por ello, instó a los profesores a «no eludir su responsabilidad» ni a escudarse en «problemas de ratios, contenidos televisivos o conductas familiares» porque su papel para evitar el acoso escolar es «básico». «Muchas veces no se aplican estrategias de conducta por desconocimiento. En muchos casos no saben ni que existen. Si hoy en día hay más casos de acoso escolar puede ser un reflejo de la sociedad», concluyó al experta.

dissabte, 14 de maig del 2016

Carles Capdevila i innovació educativa. Diari Ara.

Visca el debat profund i matisat sobre el canvi a l’escola

ERA NECESSARI l’article de Xavier Antich de dijous en què reivindicava la transmissió de coneixement, en ple debat apassionant sobre la necessitat i urgència de renovar l’escola. Com podeu llegir avui a Debat, la consellera ja ho sap i ho comparteix, però quan parlem per a tothom convé omplir de matisos el canvi, davant de les temptacions de passar de l’immobilisme que ens ha paralitzat massa al papanatisme d’abraçar tendències màgiques.
És evident que l’escola ja no té el patrimoni del coneixement i ha de formar aprenents permanents, ensenyar a aprendre més que garantir que surtin amb unes lliçons apreses. I també cal denunciar que en la transmissió del coneixement s’ha abusat en alguns casos, per inèrcia, mandra o incompetència, d’anar dictant apunts de forma automàtica, absurda i estèril. Però alerta amb el discurs que ens vol fer creure que ja no s’ha d’ensenyar res concret, que tot està penjat. Com a creient entusiasta en la nova escola, em preocupa que en el canvi sigui víctima d’interessos perillosos. L’interès de la indústria tecnològica, que ho aprofita per col·locar productes, per això patrocina tanta innovació. L’interès a convertir l’escola en un instrument al servei pur del treball i no de l’educació per a una vida més rica. L’interès a desmuntar el poder de l’educació per formar ciutadans crítics. O l’interès a simplificar la feina confonent motivació amb el fet d’abaixar el llistó.
La renovació és imparable i urgent, ja s’està fent, i la farem bé. Explicant-la i debatent-la profundament. Convençuts. Amb matisos, preservant les bondats de l’escola, implicant sempre els mestres a peu d’aula, passant per sobre dels conservadors que defensen un model obsolet, però sense caure en mans de gurus, modes frívoles i ganes d’acabar amb el pes del bagatge cultural, científic i humanista que ens enriqueix, que s’ha d’aprendre i transmetre amb alegria i motivació però amb esforç i paciència i temps.

diumenge, 1 de maig del 2016

Breu xerrada Ramon Grau com personalitzar ensenyament


L'assetjament no s'explica a les famílies

Article a Diari de l'Educació

573 casos atesos per assetjament escolar durant el 2015 a través de la línia telefònica de la Fundació ANAR, que rep trucades tant de pares com de menors de tot l’Estat espanyol. En total ha augmentat un 75% aquest darrer any el número de casos atesos en comparació amb el 2014 (328 casos). El 40% dels afectats pateix assetjament des de fa més d’un any i el 70% el pateix diàriament, i una de les dades més preocupants és que un de cada tres assetjats (més del 30%) no explica la seva situació a casa.
Aquestes són dades que es desprenen del I Estudi sobre bullying segons els afectats, que ha presentat aquest dijous la Fundació ANAR juntament amb la Fundació Mutua Madrileña. En l’estudi es recull el nombre i evolució de trucades rebudes a través de la línia de telefonia de la fundació.
Segons aquest informe el 46% dels casos atesos el 2015 corresponen a menors d’entre 11 i 13 anys. El 51% responen a nenes i el 49% a nens. La Fundació assegura en l’informe que les trucades demanant ajuda, sobretot per part de pares, han augmentat de forma significativa després del passat 20 de gener. Aquesta va ser la data en què el diari El Mundo va publicar la carta de comiat del Diego, un nen d’11 anys de Madrid que es va suïcidar l’octubre passat. En ella Diego deia els seus pares: “Ja no aguanto anar a l’escola i no hi ha cap altra manera per no anar-hi”.
Pel que fa als 50 dies anteriors al 20 de gener es van produir 27 trucades per part de menors i 45 per part de pares. A partir del dia 20 i durant els 50 dies posteriors la fundació va atendre 60 casos de menors i 207 de progenitors.
La publicació assegura que les informacions publicades als mitjans no milloren la situació però generen més reacció social. El Govern espanyol va presentar a principis d’any un pla estratègic de convivència escolar per, entre altres coses, lluitar contra l’assetjament escolar. Una de les mesures centrals d’aquest pla era la creació d’un número de telèfon d’atenció gratuïta pels menors, operatiu els 365 dies a l’any. A més es va establir, també, un protocol d’actuació per prevenir assetjaments, una guia pels pares perquè les famílies siguin capaces d’identificar casos, formar professors i equips directius, i la difusió de materials informatius de bones pràctiques.
Més del 30% dels menors atesos per la línia telefònica de la fundació no va comunicar als seus pares que patia assetjament. Els menors diuen que prefereixen no explicar-ho als pares perquè no els volen fer patir, per la sobre-reacció dels pares amb l’escola o amb als acusadors o perquè tenen por a explicar-ho si a casa hi ha situacions conflictives per les quals els seus pares no se senten orgullosos d’ells.
Com es produeix i per quins motius?
Segons l’informe la majoria de menors atesos per la fundació entre 2014 i 2015 van rebre assetjament psicològic i físic en major grau a la sortida de l’escola, al barri, i també a través de les xarxes socials o a través de l’ús de noves tecnologies, com el Whatsapp.
Els motius que comenten les víctimes pels quals creuen que són assetjats són la falta d’habilitat en les relacions socials, no estar a la moda, ser diferents, defectes físics o discapacitats.
L’informe també recorda que patir assetjament pot produir afectes psicològics com ansietat, tristesa, soledat, aïllament, baixa autoestima, autolesions, ràbia o fins i tot intents suïcides.

Entrevista a Boris Mir.

Entrevista Diari de l'Educació a Boris Mir

Boris Mir és una de les cares més conegudes a casa nostra del que s’ha denominat en els últims mesos la innovació educativa. Escoles i instituts que des de fa anys s’han transformat per aconseguir que allò que ensenyen als seus alumnes els sigui útil i perdurable al llarg de la seva vida. Ha estat el cas de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, el centre públic que ha encapçalat Mir durant l’última dècada. Ara aquest professor d’ESO ha abandonat temporalment les aules per integrar, en qualitat de director adjunt, el programa Escola Nova 21, una iniciativa que aspira a crear un ecosistema innovador que estengui arreu del sistema escolar el model de 26 centres educatius anomenats avançats. Amb Mir ens hi trobem per conèixer què caracteritza tots aquests centres i com es poden transferir les seves pràctiques.
Existeix un mínim comú denominador de les escoles innovadores? A Escola Nova 21 les anomeneu avançades. Per què?
La innovació és una eina de transformació que hem fet servir molts centres, però la clau és on vols anar a parar. Això és el que defineix una escola avançada. Fa anys que moltes escoles treballem de forma diferent i hem vist que teníem moltes coses en comú, com són el propòsit de l’educació i el marc amb el qual treballem.
Quin és el propòsit d’aquests centres?
Formar persones per a una vida plena en la societat del segle XXI. Què vol dir això? Potenciar la dimensió cognitiva, sí, però també l’afectiva, l’emocional i l’ètica. Amb proximitat cap a l’empleabilitat, però sense que sigui la principal finalitat. Hem d’ajudar-los a crear condicions de benestar personal, capacitat de projectar el futur, ganes de fer coses, d’interactuar amb altres persones… I tot el que l’escola no faci en aquesta direcció no és principal.