dijous, 21 de juliol del 2016

487 centres volen participar d'Escola Nova 21

Mig miler de centres educatius es comprometen pel canvi sumant-se al programa Escola Nova 21

19/07/2016
  • El 30 de setembre de 2016 s’indicarà quins dels487 centres s’incorporaran al programa, dissenyat per a 200, i s’està treballant perquè cap centre que vulgui canviar es quedi sense poder fer-ho.
  • El programa ‘Escola Nova 21’ vol contribuir a l’actualització disruptiva del sistema educatiu amb un pla pilot de canvi de tres anys
Quatre-cents vuitanta-set centres educatius de tot Catalunya han acordat incorporar-se al programa Escola Nova 21 a través de la convocatòria pública oberta fa menys de tres mesos i que es va tancar divendres passat. Aquests centres, que apleguen 228.537 infants i joves, representen un 15,72% del total de centres amb educació obligatòria, el que suposa una mobilització sense precedent pel canvi educatiu.
Tots aquests centres han aprovat la participació per majoria dels seus claustres i dels seus consells escolars, el que ha generat un debat sobre el canvi a moltes més escoles. Abans, més de 1.200 membres d’equips directius van passar pels setze tallers organitzats pel programa en sis jornades a diferents ciutats, per estar segurs que tot centre que ho sol·licités pogués conèixer a fons el canvi que es proposa i veiés si el volia començar ara.
Per a més informació, descarregueu-vos el document de la Nota de premsa.

Entrevista Boris Mir. Escola Nova 21.

Diari de l'educació.

Vinculat professionalment a l’Institut Escola Les Vinyes, un centre de la Xarxa d’Instituts Innovadors de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona, Boris Mir és un innovador nat i, segurament per això, és avui un dels principals impulsors del programa Escola Nova 21, una aliança de docents, centres educatius, fundacions i entitats culturals i educatives de Catalunya per transformar les escoles catalanes en un sistema educatiu avançat. Malgrat que el sistema educatiu no ajuda, Boris Mir creu que ara és un bon moment per fer-ho perquè «si esperem a tenir les condicions òptimes no ho farem mai, i no podem perdre una nova generació pel camí».

Des de fa anys ets professor de l’Institut Escola Les Vinyes, un centre que forma part de la Xarxa d’Instituts Innovadors de Catalunya, i des de fa poc un dels impulsors del programa Escola Nova 21. Per què, el canvi?
L’Institut Escola Les Vinyes és un projecte que neix com a escola innovadora, i quan jo hi vaig arribar venia d’un altre projecte innovador, el centre Els Marinals, que vam fundar a Sabadell l’any 1995. Per tant, no és que de Les Vinyes me n’hagi anat a Escola Nova 21, sinó que jo ho veig com un pas més en la meva idea vital de treballar per transformar l’educació.
Jo arribo a Les Vinyes veient-ho com una nova etapa en la meva aposta per transformar realment l’educació, i surto d’aquí per continuar intentant-ho, ara, però, d’una manera transversal i més global, ja que Escola Nova 21 neix d’un grapat d’escoles, sobretot públiques i instituts, que volen fer les coses d’una manera diferent malgrat el sistema i les regles de joc, que encara no han canviat prou.
…per tant, Escola Nova 21 neix malgrat el sistema?
Sí. El més paradoxal és que el sistema actual no ajuda a fer possible el seu propi discurs. Ara i aquí tenim un discurs que parla de competències, de millorar les habilitats per a la vida dels infants i joves, però després ens trobem amb unes regles de joc i uns esquemes que no són coherents amb aquests missatges. Volem i dolem, i aquí hi ha un cert desequilibri.
No podem perdre una nova generació pel camí
Serà possible tirar endavant aquest projecte en contra, o sense el suport necessari, de l’administració educativa?
Si esperem a tenir les condicions bones per fer-ho no ho farem mai. Pensem que moltes de les experiències educatives interessants s’han donat al marge del sistema. Pensem que molts dels centres que estan fent coses innovadores estan en barracons i són centres d’alta complexitat. És cert que en condicions òptimes ho faríem més fàcilment, sí, però si esperem a tenir-les no ho aconseguirem mai.
Evidentment, necessitem que s’ho faci seu l’administració, els professors, les famílies. Però cal, sobretot, que la gent ho vegi. Volem crear unes escoles que siguin interessants per a tothom, i necessitem un professorat capaç de treballar la multidocència, i per això pressionem per tenir una formació en aquesta direcció. Volem que això sigui desitjable i bo per a tothom, i que el sistema creï les condicions per tal que això pugui passar. En definitiva, volem ajuntar el discurs amb la praxi.

Article de Boris Mir sobre Innovació


17.7.16

Innovación educativa y desigualdades

Mezclar innovación educativa y desigualdad siempre me ha parecido algo tramposo. Hay quien piensa que en algunos centros se trabaja diferente porque no se puede trabajar de "forma normal". Es una idea recurrente a la que hemos contribuido, sin querer, muchos de nosotros, trabajando en centros con alumnos con grandes dificultades. La innovación es para los que "no se adaptan" al sistema. Menuda estupidez.

Existe la otra cara de la misma moneda: las escuelas innovadoras son para las familias de clase media que quieren que sus hijos aprendan cosas "modernas y divertidas" porque en casa ya se forman "culturalmente". Menuda simpleza.

Promoción 1996-2000 Institut Els Merinals (Sabadell)
La innovación educativa de verdad nada tiene que ver con ser divertido, moderno o superficial. Ni tampoco sirve para compensar o maquillar las desigualdades sociales. La innovación  educativa sirve para transformar la educación, de verdad, llevando a las aulas ideas nuevas que proporcionan un aprendizaje de mayor calidad a nuestros alumnos. Alfons Cornella lo resume en tres palabras: ideas, valor y resultados. Yo, también: sangre, sudor y lágrimas.

Añadan creatividad, riesgo, visión y liderazgo, O sea, dicho a la manera de andar por clase, añadan personas valientes con imaginación y propósito que tiran del carro sin desfallecer. Eso, en un centro escolar, es innovación educativa. Lo demás, es otra cosa.

Insisto: llevando a todas las aulas ideas nuevas que proporcionan una educación de mayor calidad a todos los alumnos. Independientemente de su situación personal, familiar y social.

Qué nadie se engañe: las pedagogías tradicionales esconden su obsolescencia gracias a la compensación social. Dicho llanamente, las pedagogías tradicionales reproducen las desigualdades y consolidan la estratificación social. Esto está más que demostrado: el principal predictor del éxito escolar en la escuela convencional es el nivel de estudios de la madre o cuidador principal del niño.  Determinadas prácticas educativas están reñidas con la calidad y con la equidad y no son precisamente "innovaciones". Una enseñanza de calidad tiene otras características.

Y por eso no hay pedagogías innovadoras específicas para reducir las desigualdades, ni para "alumnos con dificultades". Las pedagogías innovadoras son una necesidad para todos, son una oportunidad para mejorar el sistema educativo.

Desgraciadamente, lo convencional está tan obsoleto que los padres necesitamos que nos digan que la escuela que nos ofrecen no es aburrida, segregadora, despersonalizada, memorística, selectiva, burocrática o violenta. Y por eso hay mucho humo y mucha superficialidad, porque la innovación se vende bien.

Sin duda, debemos evitar el discurso demagógico y superficial sobre la innovación, pero ayudando a clarificar, no haciendo caricaturas de la innovación para ridiculizarla después. Que la crítica razonada no nos paralice!

Desde mi punto de vista, las pedagogías innovadoras deben generalizarse para aumentar la calidad educativa de todo el sistema. Escribí hace un año que era urgente y necesaria una actualización disruptiva de las escuelas. Y estoy en ello en cuerpo y alma en este momento en Catalunya.

Y, a la par, creo que las desigualdades escolares se deben superar reduciendo las desigualdades sociales. En la mayoría de los casos, más allá de la escuela. Hablo de justicia social, redistribución de la riqueza, servicios públicos de calidad y cosas así. Distintos ámbitos, misma lucha. No mezclemos inopinadamente innovación educativa y desigualdades.



Esta presentación, en catalán, presenta dos ejemplos personales -con 20 años de diferencia!- sobre personalización, gestión social del aula y aprendizaje relevante. Buenas o  deficientes, son las mismas bases pedagógicas para alumnos socialmente desfavorecidos que para alumnos de clase media. No sé si es innovación, pero es lo mejor que sé hacer en clase.

La usé en mi intervención en el simposio «Pedagogías innovadoras: motor para
la equidad y la calidad educativa». Agradezco mucho a Val Mendes de la Fundació Jaume Bofill su invitación a participar.

Article Xavier Besalú crític amb Escola Nova 21



Escola Nova 21 és un programa, constituït per una aliança de 26 centres educatius i promogut pel Centre UNESCO de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill, l’Obra Social La Caixa i la Universitat Oberta de Catalunya. Rosa Sensat és una associació de mestres, que es presenta com un moviment de renovació pedagògica i té més de 1.100 socis.
Escola Nova 21 té joventut i novetat: s’ha presentat en públic aquest 2016 i ho ha fet en un acte públic molt concorregut i amb una estratègia de comunicació molt ben preparada i aconseguida. Rosa Sensat, en canvi, té sobretot experiència (són més de 50 anys de vida) i un cert pedigrí, com a símbol que ha estat i és encara de la renovació pedagògica a casa nostra.
Escola Nova 21, a part de quatre promotors de pes, ha comptat en la seva presentació amb l’aval del govern del país, representat pel seu vicepresident, Oriol Junqueras, i per la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i del Parlament, representat per la seva presidenta, Carme Forcadell. Rosa Sensat va néixer pràcticament en la clandestinitat, amb el suport econòmic d’algunes entitats i personalitats que volien fer país, i en l’actualitat rep ajudes del Departament d’Ensenyament, de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament de Barcelona.
Escola Nova 21 ofereix als seus 26 centres inicials i als 200 que seran seleccionats abans d’acabar l’any diverses activitats formatives (diferenciant les que s’adreçaran als equips directius de les que s’adreçaran a tot el professorat), intercanviar experiències i coneixement, i un pla de recerca sistemàtica per tal d’avaluar el procés i generar coneixement que pugui ser transferit. Rosa Sensat ofereix una biblioteca especialitzada en educació, la possibilitat de formar grups de treball (l’any passat en funcionaven 17), diverses activitats de formació (cursos, jornades, formació en centres), l’Escola d’Estiu, tota una línia de publicacions (més de 200 llibres en catàleg) i revistes (les diverses Infàncies i Perspectiva Escolar), reflexió i debat pedagògic i alguns projectes singulars, com per exemple el CAÀREM (Centre d’Activitats i d’Àmbit de Reflexió per l’Educació Matemàtica).
Escola Nova 21 es presenta com un programa estrictament pedagògic, ideològicament neutral. Rosa Sensat, en canvi, afirma que l’educació no pot ser neutral. Per això fa una aposta decidida per l’escola pública, per l’escola democràtica, per l’escola inclusiva i plural, i per una escola de qualitat per a tothom. Mentre que el programa inicial d’Escola Nova 21 no fa cap referència al model social que propugna (més aviat sembla apostar per una adaptació als nous temps), Rosa Sensat ha parlat sempre de l’educació com a instrument de transformació social i de correcció progressiva de les desigualtats socioeconòmiques i culturals d’origen.
No és estrany, en aquest sentit, que el director d’Escola Nova 21, Eduard Vallory, hagi estat cap de gabinet del fins fa poc conseller d’Universitats Andreu Mas-Colell (el màxim responsable d’un model universitari caracteritzat per la precarització del seu professorat, l’encariment de les matrícules dels estudiants i el menysteniment de la docència) i designat responsable d’un pla de millora del desenvolupament professional dels mestres (al marge de les diferents facultats d’educació del país). Com no és estrany que Marta Mata, una de les fundadores de Rosa Sensat, i probablement la seva figura més emblemàtica, a més de mestra d’escola i autora de diversos materials didàctics, hagi estat diputada, senadora i regidora de l’Ajuntament de Barcelona pel Partit Socialista, i membre i presidenta del Consell Escolar de l’Estat.
Escola Nova 21 propugna el que anomena una escola avançada, que es caracteritza per una crítica al model d’escola transmissora per centrar-se en l’aprenentatge dels alumnes, en el treball per competències, en una organització flexible i en uns mecanismes d’avaluació rigorosos que serveixin per orientar adequadament aquest aprenentatge, amb l’objectiu d’identificar el mètode de canvi educatiu. Rosa Sensat, des dels seus orígens, ha volgut recuperar la tradició d’escola activa, d’escola arrelada en el medi, d’escola ben fonamentada científicament, que es va iniciar a Catalunya a començaments del segle XX gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, de la Mancomunitat de Catalunya i de molts mestres públics de comarques, una iniciativa que va rebre un impuls molt important durant la Segona República i que va quedar estroncada de soca-rel l’any 1939. Per això ha fet sempre bandera de la millor tradició pedagògica, la de la doctora Montessori, Decroly, Dewey, Freinet, Malaguzzi, el Moviment de Cooperació Educativa italià…
Dit tot això, és hora de preguntar-nos per què el programa Escola Nova 21 ha cridat l’atenció i ha generat interès entre tants mestres; de preguntar-nos també què podem fer des de Rosa Sensat per mostrar i demostrar a tots aquests mestres que l’associació és encara un instrument vàlid per a la renovació pedagògica, per a la formació permanent del professorat i per a la transformació social.

Article Xavier Diez crític amb Escola Nova 21


L’Escola Nova 21: unes preferents educatives


Un escalfament global també s’està produint en el clima educatiu. Qualsevol que tingui una mínima relació amb l’ensenyament del nostre país pot adonar-se que, si bé fa algun temps que no assistim a cap tempesta, sí existeix un malestar generalitzat, difús i d’arrel complexa, amb aires de pessimisme i decadència. Si haguéssim de proposar quins són els factors que ho expliquen, podríem parlar del paper de les retallades que han tingut com a efecte immediat un progressiu deteriorament de la quotidianitat, a banda de contribuir a un estat de desmoralització col·lectiu. L’empitjorament de les condicions de treball dels professionals, la degradació induïda de la democràcia als centres acaba de completar aquest capítol. També trobem una desconfiança mútua entre els actors educatius.  Docents, famílies i administració no se’n refien els uns dels altres, i l’alumnat se n’adona d’aquests dissensos. Reflex d’aquesta situació són els constants canvis legals, que en certa mesura han propiciat una certa actitud reactiva a peu d’aula enfront els canvis, i que la LEC i la LOMCE, lleis altament reaccionàries i neoliberals, han acabat de descoratjar una comunitat educativa cada vegada més confosa. Aquest desgavell legislatiu ha posat de rellevància, a més, aquesta absència de consens polític sobre el model educatiu.
el sistema educatiu és el reflex d’una societat profundament desigual
Els problemes en l’educació del nostre país no són nous. Abans d’aquest període intensiu de retallades, el sistema educatiu es caracteritzava per ésser objecte d’un tractament mediàtic negatiu: es denunciava el suposat elevat nivell de fracàs escolar, els suposat nombre elevat dels dies de vacances, els suposats dèficits en la formació dels nostres alumnes, la suposada manca de correspondència del sistema amb el mercat laboral, els suposats mals resultats a PISA i tants altres factors que contribuïen a oferir una visió catastròfica. Com haurà percebut el lector, he abusat del mot “suposat”, perquè recerques rigoroses i dades objectives desmenteixen aquests prejudicis fomentats des de determinats àmbits on sí hi té presència una de les anomalies que singularitzen el sistema educatiu català: una doble xarxa escolar en què centres concertats es disputen el mercat educatiu. Aquesta estranya situació sí prové d’un altre dels grans problemes existents a l’educació del nostre país, i per extensió, de les estructures socials i de poder: el sistema educatiu és el reflex d’una societat profundament desigual. Tradicionalment, les escoles privades (a les quals se les va finançar de manera sistemàtica amb fons públics a partir de 1985, amb la LODE) acollien tradicionalment les classes mitjanes, mitjanes altes i elits, mentre que les públiques, històricament infradotades i infrafinançades (malgrat un esperit més lliure i obert), acollien majoritàriament les classes treballadores. Encara que la situació ha experimentat profundes mutacions, millorant extraordinàriament la qualitat de l’ensenyament públic, els prejudicis de classe subsisteixen.
Malgrat el contrast entre la realitat real i la imaginada, l’objectivitat millorable i la subjectivitat catastròfica el cert és que aquest conjunt de factors ha fet que l’escola catalana es miri al mirall i no s’agradi. Es fomenta així una mena de fragilitat emocional que porta al sistema educatiu a ésser vulnerable. Perquè quan un es mira al mirall i no s’agrada, és susceptible de ser víctima de dietes miracle.

Dietes miracle

Les dietes miracle apareixen com a solucions màgiques, receptes simples que ens haurien de permetre oblidar dels dèficits estructurals del cos educatiu. En el cos, com en l’educació, aquestes respostes no solen funcionar. Determinades metodologies, mesures organitzatives, idees més o menys genials no poden suplir subfinançaments endèmics, legisladors compulsius, polítiques estèrils o infradotació de mitjans, de la mateixa manera que menjar carxofes no fan que un cos s’aprimi, tret del risc que l’organisme de la persona que fa experiments col·lapsi. En altres paraules, no és recomanable ni ètic substituir recursos per discursos. Al cap i a la fi, com bé ens recorda José Saturnino Martínez, un dels principals investigadors sobre sociologia educativa, el fracàs escolar s’explica en un 50% per l’origen sòcio-econòmic de l’alumne, un 18% per l’entorn sòcio-econòmic del centre educatiu, un 26% per factors relacionats amb la personalitat individual i només un 6% correspon a variables relacionades amb didàctiques i organització, gestió i autonomia de centre. En altres paraules, les dietes miracle educatives incideixen exclusivament en un 6% dels components que poden assegurar l’èxit, teràpia a la qual n’és addicta l’OCDE, el principal lobby empresarial que a hores d’ara determina les polítiques educatives globals. Per cert, que entre aquestes dietes miracle, l’OCDE aposta per desregular els serveis públics, amb el suport legal del TTIP, per tal d’afavorir la proliferació de “xiringuitos” que promouen l’”èxit escolar” en base a discursos, paraules, empreses externes d’assessoria i mesures que més aviat, com veurem, semblen perseguir altres objectius menys confessables.


El bolet educatiu de l’Escola Nova 21

Malgrat que el negoci de les dietes miracle compta amb diversos precedents en forma de programes (la majoria provinents del món anglosaxó, amb un ensenyament deteriorat i creixentment atomitzat, i amb la intervenció de “charities” vinculades al món financer com les Magnet Schools o Teach for America), amb alguns intents (no masssa reeixits) d’emulació local, la darrera iniciativa, amb un cert ressò mediàtic, ha estat l’Escola Nova 21.